Fuld fart frem i Aarhus

I Aarhus strømmer det med studerende, visioner og god energi. Pilen peger kun én vej – og det er fremad

Aarhus er en by med vokseværk, og hvad enten man er besøgende, tilflytter eller indfødt århusianer, er det svært at undgå den energi, der knytter sig til byen. Knapt har kulturhovedstadsåret nået sidste kalenderdag, før Aarhus atter ånder liv og visioner. Og det smitter. Hvis ikke for turisterne, der i rekordstort antal valfartede til ’The European Capital of Culture’ i 2017, så for de tusindvis af nye studerende, der hver sommer smilende drager mod Smilets By.

Business Aarhus estimerer, at der i 2017 var omkring 50.000 studerende i Aarhus fordelt over uddannelser, hvilket er den højeste koncentration i Danmark – målt pr. indbygger.

Derfor er det ikke overraskende, at man ikke skal bevæge sig særlig langt udenfor ringgadens gamle indramning af midtbyen, før man møder gravemaskiner, cementbiler og byggerier til den helt store guldmedalje. Flere og flere flytter til byen, og boligudbuddet skal følge med.

Men det er ikke kun de studerende, der skal have tag over hovedet. Også virksomhederne rykker sig i retning af Aarhus, hvor husleje- og ejendomspriser stadig befinder sig under det niveau, de har i Hovedstaden.

Ud af Københavns skygge

Kort sagt er der gang i den i Aarhus. Byen vokser, og udover tilflyttere og besøgende mærker det sig også ved den interesse fra virksomheder, væksten fører med sig.

Husleje- og ejendomspriserne gør det billigere at slå sin virksomhed ned i byen, hvis man sammenligner med København. En sammenligning, der er svær at tage alvorligt, hvis man kigger på byareal og indbyggertal, men som skal tages vældig alvorligt, hvis sammenligningsgrundlaget er bymæssig selvforståelse.

Armbevægelserne fejler nemlig ikke noget som helst i den jyske hovedstad, der med sidste års titel som Europæisk Kulturhovedstad kronede en årelang målsætning om at bryde ud af Københavns skygge.

2017 var i al fald året, hvor man tog storebror-kasketten på, hvad angik turisme. 36 krydstogtskibe lagde til i Aarhus Havn. Lige ved siden af det der er Danmark største containerhavn, der huser 15 rederier og fragter til store dele af verden.

Gunstige forhold for iværksættere

Aarhus er blevet en rigtig god platform for iværksætteri og nyopstartede virksomheder. Og det med god grund.

Med en stor del af populationen der er studerende, har virksomheder og eventyrlystne iværksættere rig mulighed at sikre sig fagligt samarbejde og kvalificeret arbejdskraft. Den ligger lige om hjørnet. Rettere sagt – lige ovre hos Aarhus Universitet.

Arbejdsstyrken er højt uddannet, og hvad end man ansætter studerende i studiejobs eller fastansætter efter endt uddannelse, findes der næppe noget sted i Danmark, der kan præstere samme vidensbase fordelt på så få kvadratkilometer.

For iværksættere er arbejdskraften og den faglige, akademiske know-how altså lige inden for rækkevidde i Smilets by.