Gode råd til at skabe ergonomiske forhold på kontoret

At indrette arbejdspladsen korrekt har en stor betydning for medarbejdernes sundhed. Især ved mange timers arbejde foran en computer er det vigtigt at skabe ergonomiske forhold. Er forholdene ikke gode, kan det give medarbejderne ubehag i skuldre, nak og ryg – og i værste fald kan det lede til et højere sygefravær. Men hvordan kan du så indrette kontoret med fokus på ergonomi? Det giver vi dig gode råd til her.

Kontorets belysning har en virkning

Umiddelbart tænker de fleste på kontorstole og skriveborde, når der er tale om ergonomiske forhold. Disse er også ekstremt vigtige – og vi vil komme ind på disse senere – men faktisk har kontorets belysning ligeledes en virkning på de ansatte. Kontoret skal have en blanding af dagslys og kunstigt lys. Dagslyset forbedrer indeklimaet, men det må ikke blænde medarbejderne. Placer skriveborde så tæt på vinduerne som muligt – men giv mulighed for at skærme for solen via gardiner eller persienner.

Det kunstige lys bør bestå af energibesparende lyskilder og være flimmerfrit. Lad arbejdslamperne være fleksible ved at vælge lamper, der kan indstilles. Placer lyset, sådan lyset kommer i medarbejdernes øjenhøjde fra siden. Herved undgår du, at lyset spejles i blanke overflader. Husk at rengøre og vedligeholde alle lyskilder, således de kan afgive deres optimale lys.

Skriveborde og kontorstole er altafgørende

Som sagt har skrivebordene og kontorstolene en altafgørende betydning. Skrivebordet skal passe til den enkelte ansattes højde og arbejdsopgave. Derfor vælger de fleste et hæve-sænkebord, der kan justeres i forhold til den enkelte. Hæve-sænkeborde gør det også muligt for medarbejderne at variere deres arbejdsstillinger, hvilket sætter godt gang i blodcirkulationen. Skrivebordets dybde skal være dyb nok til, at de ansatte både kan have computerskærm, tastatur og mulighed for hvile af underarm og hænder.

Kontorstolen bør kunne varieres, således ømhed i kroppen forebygges. Stolen skal være stabil samt kunne indstilles i højden, stoleryg og sæde. Herved justeres kontorstolen til den enkelte medarbejders krop. Stolen skal ligeledes give god støtte til lænden. Derudover skal medarbejderne have tilstrækkelig plads omkring sig. På denne måde får deres krop den rette mængde ilt og blodcirkulation. Placer med fordel en fodskammel, sådan de ansatte kan variere deres siddestillinger yderligere.