Rekordvækst af nye arbejdspladser i 2017

I 2017 oplevede Aarhus kommune rekordmange nye arbejdspladser, hvorved væksten nu ligger over landsgennemsnittet. Aarhus har for alvor formået at tiltrække flere virksomheder, og derved flere medarbejdere, der finder Aarhus som en innovativ by, der hele tiden er i udvikling.

Største jobvækst i 32 år

Siden 1985 er tilvæksten af nye arbejdspladser aldrig set højere end i 2017. Ifølge Danmarks Statistik har der fra 2016 til 2018 været en årlig stigning på 3,6%, hvilket svarer til 6.562 nye årlige arbejdspladser. Det er især brancherne: erhvervsservice, transport samt handel, der har oplevet den største fremgang. Transportbranchen har også påvirket Aarhus Havn, der har slået egen rekord fra 2010. Denne vækst viser tydeligt, at hele Aarhus er i positiv vækst, og dermed er flere faktorer med til konstant at udvikle og skabe fremgang.

Selvom København stadig er et attraktivt arbejdsområde, er det alligevel Aarhus, der har oplevet den største jobvækst. Dette kan skyldes flere ting. Blandt andet signalerer Aarhus i højere grad et varieret erhvervsliv, der består af forskellige virksomheder, der alle får plads til at udvikle sig. Det er dog især servicevirksomheder, der tiltrækker den største del af arbejdskraften.

Vigtigt at udnytte den positive vækst

Det, at Aarhus har oplevet denne gunstige fremgang, giver virksomhederne mulighed for at gøre endnu mere for at få flere i job – især de svagere i samfundet. Det er en af Aarhus Borgmesteren Jacob Bundsgaards ambitioner med denne tilvækst.

Når der opleves fremgang, er det vigtigt at få dem med, der står udenfor arbejdsmarkedet. Borgmesteren mener, det er nu, at virksomheder bør udnytte deres overskud til at inddrage flere arbejdsløse flygtninge og indvandre, flere psykisk sårbare og nyuddannede akademikere. Derfor vil flere virksomheder blive bedt om at tage et endnu større socialt ansvar.

Det er dog vigtigt at understrege, at mange virksomheder allerede tager et ansvar og gør en stor indsats for at inddrage for eksempel flygtninge og psykisk sårbare. Virksomheder mangler medarbejdere, men da der er gode økonomiske konjunkturer, er virksomhederne mere villige end tidligere til at tage svagere medarbejdere ind. Selvom det kræver mere, og der kan være sociale eller sproglige udfordringer forbundet med oplæringen, tager virksomhederne alligevel udfordringerne op.

Højere arbejdsløshed end omegnskommuner

Borgmesterens ønske om at få flere svage i arbejde begrundes med, at arbejdsløsheden i Aarhus faktisk er højere end i andre omegnskommuner. Fra 2016 til 2017 har jobvæksten medvirket til, at der er blevet 665 flere ledige – og dette tal skal reduceres! Derudover tænkes der på fremtiden, hvor der stadig gerne skulle opleves vækst og udvikling. Dette kan opbygges ved allerede nu at oplære medarbejdere til med tiden at blive så kvalificerede, at de bliver uundværlige for virksomheden, eller kan bidrage med et stort arbejdspotentiale til andre virksomheder.