Stillesiddende arbejde kan medføre følgesygdomme

En gruppe forskere bag en engelsk undersøgelse bringer nu en opsang til kontorfolket – mangel på fysisk aktivitet har en skadelig indvirkning på helbredet.

Undersøgelsen bygger på materiale fra 16 forskellige undersøgelser verden over og inkluderer data fra en million kontoransatte. Den påviser, at man kan forebygge de sygdomme, der følger i kølvandet på stillesiddende arbejde ved at være fysisk aktiv mindst en time om dagen.

Den peger derudover på, at det ikke er påkrævet, at man dyrker en bestemt form for motion i en sammenhængende time, men at det vigtigste er, at man får rørt sig sammenlagt en time hver dag.

Det forklarer professor Ulf Ekelund, der er forsker ved Cambridge University.

”Man behøver ikke nødvendigvis at gøre gymnastik og fitnessøvelser på kontorgulvet. En rask tur rundt på kontorgangene om morgenen, ved frokosttid, om eftermiddagen og efter aftensmaden derhjemme tæller også.”

Livsstilssygdomme som konsekvens

Undersøgelsen viser en sammenhæng mellem stillesiddende arbejde og kroppens evne til at omsætte sukker og fedt, og at inaktivitet påvirker stofskiftet i en negativ retning.

Konsekvensen af manglende fysisk aktivitet i løbet af dagen kan altså medføre livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme og diabetes.Ulf Ekelund anbefaler, at man tænker motion ind i hverdagen. En oplagt mulighed er at bevæge sig til og fra arbejde, hvis man har mulighed for det.

”Mange pendler til kontoret om morgenen og arbejder bag skrivebordet i mange timer ad gangen. Denne risikogruppe bør forstå vigtigheden af at få motion, uanset om de vælger at gå en tur i frokostpausen, løbe en tur om morgenen eller cykle til arbejde”, uddyber Ulf Elelund.

Verdenssundhedsorganisationen WHO har tidligere anbefalet, at man bør være fysisk aktiv i mindst to en halv time om ugen, men anbefalingen fra eksperterne bag den nye undersøgelse lyder altså på mere end det dobbelte.

Læs mere: Opsang til kontorfolket: Op på tæerne mindst en time om dagen