Vær en arbejdsplads i bevægelse, og opnå bedre arbejdsmiljø

De seneste år har der været rigtig stor fokus på vigtigheden af motion og fysisk aktivitet, når man har et stillesiddende arbejde, som rigtig mange danskere har i dag. Bevæger man sig ikke nok, kan det få alvorlige konsekvenser for både det fysiske og psykiske helbred. Mange tror fejlagtigt, at det kræver hård træning med høj intensitet at holde sig sund og rask, men faktisk behøver det ikke at være så svært.

Hold dig fysisk aktiv

Når man er aktiv, sker der en lang række kemiske processer i kroppen, der er med til at reducere risikoen for stress og andre psykiske lidelser drastisk. Desuden har motionen også stor indflydelse på, hvor ofte du eksempelvis bliver forkølet eller får influenza, da regelmæssig bevægelse styrker dit immunforsvar. Derudover har træning en stor positiv effekt på dit humør, din søvn og dit overskud i hverdagen. Med et stillesiddende job risikerer du at bevæge dig alt for lidt, hvorfor du ikke får et stort nok udbytte af de mange gode indvirkninger.

Bevægelse med lav intensitet

Selvom det naturligvis er vigtigt med afgrænset motion, hvor du får pulsen op og sved på panden, er det afgørende, at du også bevæger dig meget mere i løbet af din arbejdsdag. Med mange timers stillesiddende arbejde er der indimellem behov for afbræk med bevægelser med lav intensitet, hvis du skal holde dig sund og rask. Denne form for bevægelse kalder man også (Non-Exercise Activity Thermogenesis) og skal forstås som fysisk aktivitet, der ikke falder under kategorien træning eller motion. Ifølge forskere fra Aarhus Universitet er der god evidens for, at det at sidde stille i længere tid af gangen, uanset om du træner eller ej, er skadeligt for os. Derfor anbefales det, at man har aktive pauser med jævne mellemrum, når man sidder meget ned på sit arbejde.

Implementer bevægelse i arbejdstiden

På arbejdspladsen kan det være en rigtig god idé at have et rum reserveret til et løbebånd eller en motionscykel, der er installeret under et par skriveborde. På den måde kan man stille og roligt gå eller cykle, mens man ordner nogle af de lettere administrative opgaver.